En lezzetli ve en meşhur Türk tatlısı Baklava

En lezzetli ve en meşhur Türk tatlısı Baklava

En lezzetli ve en meşhur Türk tatlısı Baklava

Baklava; büyük, küçük herkesin damak tadına uygun bir lezzet olduğu için ayrıca tadan herkesi lezzetine hayran bıraktığı için asırlardır Türk kültüründe geleneksel bayram ikramı haline gelmiştir. Türk mutfağından da birçok ülkenin mutfağına sıçramış baklava, hamur tatlısı sevenler için enfes bir seçimdir.

Türk, Balkan, Orta Doğu, Doğu Akdeniz, Kafkasya ve Güney Asya mutfaklarında sık sık yapılan ve mükemmel bir lezzete sahip baklava tatlısı; incecik yufkaların arasına isteğe göre Antep fıstığı, ceviz, fındık ya da badem koyularak hazırlanır. Baklava yapımında özen isteyen diğer bir aşama ise baklava kesimidir. Baklava kesimi çeşitli şekillerde yapılsa da en çok tercih edilen dilim ya da yıldız şeklinde olan kesimdir. Baklava son olarak farklı tarifler ile yapılabilen şerbetle tatlandırılır.

Genellikle Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılan baklava tariflerinde Antep fıstığı, Karadeniz bölgesinde yapılan baklava tariflerinde fındık, İç Anadolu bölgesinde yapılan baklava tariflerinde ceviz, Ege bölgesinde yapılan baklava tariflerinde badem, Edirne ve Trakya çevresinde yapılan baklava tariflerinde ise susam kullanılır. Yörelere göre iç malzemeleri farklılık gösterse de baklava her haliyle ve her şekliyle enfes bir tatlı çeşididir.

Gaziantep Sanayi Odası tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklava Türk Tatlısı olarak AB Komisyonu’na tescil edilmiştir. Ayrıca baklava AB Komisyonu’nun tescil ettiği ilk Türk Tatlısı olma özelliğini de taşımaktadır.

Türkiye de baklava yapımında en meşhur il Gaziantep’tir. Gaziantep baklavalarının tadı geçmişten günümüze dillere destan olmuş özel bir lezzettir. Gaziantep baklavasının en büyük özelliği incecik açılmış yufkalar ve yörenin diğer bir meşhur lezzeti olan boz Antep fıstıklarıyla yapılmış olmasıdır. Zaman zaman ceviz, badem veya fındıkla yapılsa da Gaziantep baklavası, Antep fıstığıyla birlikte bir bütün olarak benimsenmiştir.

Gaziantep baklavası yapımının her aşamasında ayrı bir püf noktası saklıdır ayrıca her aşaması ayrı bir özen ve beceri ister. Bu nedenle Gaziantep de baklava ustaları küçük yaşlardan itibaren özel olarak eğitilmeye başlanır.

Antep baklavasının yapımı, Antep de yetişen buğdaydan elde edilen un ve armut ağacından baklava yapımı için özel olarak imal edilen baklava oklavaları ile gerçekleştirilir. Bu özel oklavalar ile İncecik açılan yufkalar baklava ustalarının elinde kusursuzca şekillendirilir. 40 kat yufka incecik açıldıktan sonra, yufkaların arası Antep’in özel boz fıstıklarıyla doldurulur. Gaziantep baklavasının yapımında keçi sütünden ya da koyun sütünden elde edilen doğal yağ kullanılır. Son olarak Antep yöresine özel tarifler ile hazırlanan şerbetle tatlandırılır.

Ağız tadına göre dondurma yâda kaymak gibi çeşitli lezzetleri de baklavanın yanına ekleyerek veya sade servis edebileceğiniz baklava her şekilde damaklarımızı şenlendirir.

Kaliteli ve lezzetli bir baklavanın yufkaları ince açılmış olmalıdır, yapımında bol iç malzeme kullanılmalı ve baklavayı lezzetlendirecek şerbetinde tam kıvamında olması gerekir. Kaliteli ve lezzetli bir baklava yapımı için baklava tarifinde kullanılacak tüm malzemeler doğal olmalı ve özenle seçilmelidir.

El emeği, bilgi, deneyim ve beceri isteyen geleneksel tatlımız baklava çeşitleri www.yemeksiparisi.com.tr da... En becerikli ustaların elinden çıkan baklava tatlısı çeşitlerimiz Baklava kategorimizde çeşitli avantajlarla online satışa sunulmuştur. Dilediğiniz tatlıcıdan cevizli, Antep fıstıklı, fındıklı, susamlı ya da bademli baklava çeşitlerini uygun fiyatlarla online sipariş verebilirsiniz. Türkiye’nin her yerine ücretsiz teslimat imkânı sunan sitemiz canınız her tatlı istediğinde size bir tık kadar yakın