Türk Mutfağının Vazgeçilmez Tatlı Çeşitleri

Türk Mutfağının Vazgeçilmez Tatlı Çeşitleri

Türk Mutfağının Vazgeçilmez Tatlı Çeşitleri

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez birçok tatlı tarifi; hiçbir değişime uğramadan günümüze kadar korunmuş ve Türk mutfağına miras kalmış muhteşem lezzetlerdir. Şerbetli tatlı çeşitleri ve sütlü tatlı çeşitleri ile dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Türk mutfağı, yüzyıllardır dünyadaki birçok mutfak kültürüne de örnek olmuştur. Türk mutfağı kültürüne yerleşmiş tatlı tarifleri genel anlamda şerbetli hamur tatlıları ve süt tatlıları olarak ikiye ayrılır. Türk mutfağı her damak tadına uygun sütlü tatlı çeşitleri ve şerbetli hamur tatlısı çeşitleri olan zengin bir tatlı haznesine sahiptir.

Türk damak zevkine göre en çok tercih edilen ve en sevilen ayrıca Türk mutfağında sık sık yapılan başlıca sütlü tatlı çeşitleri; sütlaç, aşure, keşkül, supangle, triliçe, sufle,  kazandibi, krem karamel, tavuk göğsü, profiterol, peynir tatlısı,  höşmerim ve muhallebi çeşitleridir.

En çok sevilen ve sık sık yapılan hamur tatlıları ise; baklava, tulumba,  havuç dilimi, şekerpare, padişah sarması, fıstıklı sarma, fıstık ezmeli tatlı, kuru baklava, şöbiyet, bülbül yuvası, lokma tatlısı, Şam tatlısı, revani, kalburabastı, halka tatlısı, künefe ve kadayıf çeşitleridir.

Türk mutfağında, hamur ve süt tatlıları dışında Osmanlı mutfağından günümüze kadar taşınmış ve en eski tariflerden biri olan Helva çeşitlerinin de ayrı bir yeri vardır. Helva çeşitleri özellikle mevlit menülerinin vazgeçilmez ikramlarındandır. İrmik helvası, un helvası, peynirli un helvası, kâğıt helva, sütlü irmik helvası, köpük helva, süt helvası, kar helvası, umaç helvası, kudret helvası, tahin helvası, kandil helvası, yaz helvası, ceviz helvası, susam helvası, tepsi helva ve beton helva gibi onlarca farklı helva tarifi vardır. Helva tarifleri isteğe göre cevizli, antep fıstıklı, bademli, fındıklı yapılabilir ve dondurma, kaymak gibi yan ürünler ile ikram edilebilir.

İncir tatlısı, ceviz tatlısı, kabak tatlısı, mandalina tatlısı, turunç tatlısı, kiraz tatlısı ve elma tatlısı ise meyveli tatlılar kategorisinde yer alan eşsiz ve sağlıklı lezzetlerdendir. Meyveli tatlılar; doğal meyveler ve şerbet ile katkısız yapıldığı için özellikle çocukların her gün tüketebileceği hem sağlıklı hem de leziz bir tatlı seçeneğidir.

Kestane şekeri, pişmaniye, krokan, muska tatlısı, kral tatlısı,  köme çeşitleri ve pestil çeşitleri yöresel tatlı çeşitlerimiz arasında yer alır. Tarifleri ve yapılışları bölgelere göre farklılık gösterse de yöresel tatlılar hemen hemen herkes tarafından her haliyle sevilen ve beğenilen tatlı çeşitleridir.

Sütlü tatlılar, hamur tatlılarına oranla biraz daha az kalori içerir. Bu nedenle özellikle diyabet gibi sağlık problemi olan kişiler sütlü tatlı çeşitlerini, hamur tatlılarına oranla daha fazla tercih ederler. Ayrıca diyet yapanlar içinde şekersiz yapılan onlarca çeşit diyet tatlısı seçeneği de tatlıcılarımızın menüsünde yerini almıştır.

www.yemeksiparisi.com.tr üzerinden dilediğiniz tatlı çeşidini online sipariş verebilirsiniz. Seçimini yaptığınız tatlı çeşidinin siparişini verirken,  platformumuz üzerinden dilediğiniz tarihte teslim edilmesini talep edebilirsiniz. Dilerseniz içecekler kategorimizden çay, kahve, salep, boza, bitkisel çaylar, yöresel içecekler, sıcak ve soğuk meşrubat gibi onlarca çeşit seçenek arasından seçiminizi yapıp, içeceğiniz de siparişinize ekleyebilirsiniz.

Özel günler, mevlitler, doğum günleri veya kutlamalar için her damak tadına hitap edecek onlarca tatlı çeşidi avantajlı fiyatlarla satışa sunulmuştur. Bölgenize en yakın tatlıcıları listeleyerek, tatlıcıların menülerinden damağınıza en uygun lezzeti seçip hiç yorulmadan en güzel tatlıları ücretsiz teslimat imkânı ile kapınıza kadar getirtebilirsiniz.


Yemek Siparişi Üye İşyeri Ol